I have updated the NuGet package "Microsoft ASP.NET MVC" and dependencies from version 5.0.0.0 to version 5.2.2.0

To have all references refer to the correct assambly I have updated Views/Web.config manually (like described in most solutions on stack overflow and most tutorials). this results in the following configuration:

<configSections>
 <sectionGroup name="system.web.webPages.razor" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorWebSectionGroup, System.Web.WebPages.Razor, Version=3.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35">
   <section name="host" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.HostSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=3.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
   <section name="pages" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.RazorPagesSection, System.Web.WebPages.Razor, Version=3.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" requirePermission="false" />
 </sectionGroup>
</configSections>

<system.web.webPages.razor>
 <host factoryType="System.Web.Mvc.MvcWebRazorHostFactory, System.Web.Mvc, Version=5.2.2.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31BF3856AD364E35" />

 <pages pageBaseType="System.Web.Mvc.WebViewPage">
  <namespaces>
   <add namespace="System.Web.Mvc" />
   <add namespace="System.Web.Mvc.Ajax" />
   <add namespace="System.Web.Mvc.Html" />
   <add namespace="System.Web.Optimization"/>
   <add namespace="System.Web.Routing" />
   <add namespace="System.Text.RegularExpressions"/>
  </namespaces>
 </pages>
</system.web.webPages.razor>

Everything builds, however it breaks intellisence on all .cshtml razor pages:

The name 'model' does not exist in the current context

When I set the host factoryType version to 5.0.0.0 intellisence works again. The strange thing is this in not a refered assembly.

I have tried these solutions:

  • remove obj folder, bin folder and all packages from solution and rebuild
  • fix Copy Local = True or <Private>True</Private> from stack overflow

    <Reference Include="System.Web.Mvc, Version=5.2.2.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35, processorArchitecture=MSIL">
      <SpecificVersion>False</SpecificVersion>
      <HintPath>..\packages\Microsoft.AspNet.Mvc.5.2.2\lib\net45\System.Web.Mvc.dll</HintPath>
      <Private>True</Private>
    </Reference>
    
  • tried to change version of <section name="host" type="System.Web.WebPages.Razor.Configuration.HostSection, ..." ... />

Do you know why this issue occurs, and how the intellisense can use the 5.0.0.0 version while that assembly is not even in the packages folder? (I checked)

Related posts

Recent Viewed